Meer inbraken tijdens vakantieperiode, hoe kun je dit voorkomen?

Gepubliceerd op: 15 juli

De vakantieperiode is aangebroken en daarmee neemt ook de kans op inbraken toe. Inbrekers slaan vaak toe wanneer bewoners afwezig zijn, zoals recent is gebleken in de gemeenten Leek, Tolbert en Marum. Tussen 8 juli en 12 juli zijn er inbraken gepleegd in woningen aan de Weegbree in Leek, Veenderij in Tolbert en De Ackeren in Marum. Alle bewoners waren op dat moment op vakantie. De politie roept op om alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen.

Inbraakdetails:

  • Weegbree, Leek: Tussen dinsdag 9 juli 09:30 uur en vrijdag 12 juli 19:00 uur.
  • Veenderij, Tolbert: Tussen dinsdag 9 juli 08:55 uur en donderdag 11 juli 19:30 uur.
  • De Ackeren, Marum: Tussen maandag 8 juli 12:00 uur en woensdag 10 juli 18:00 uur.

Heeft u iets gezien of gehoord? De politie zoekt getuigen die mogelijk iets verdachts hebben gezien of gehoord tijdens deze tijdstippen. Als u informatie heeft of als uw camera of videodeurbel iets heeft geregistreerd, kunt u dit doorgeven via 0900-8844 of via de Facebookpagina van Politie Basisteam Westerkwartier. Anoniem melden kan via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Tips om inbraken te voorkomen:

  1. Sluit ramen en deuren goed af: Zorg ervoor dat alle ramen dicht zijn en de deuren op slot. Een deur is pas echt op slot als de sleutel is omgedraaid.

  2. Veilige sleutelopslag: Haal ’s nachts de sleutel uit het slot en hang deze op een veilig plekje naast de deur. Laat nooit de sleutel aan de binnenkant van het slot zitten en verstop geen sleutel buiten. Hang geen adreslabel aan je sleutelbos.

  3. Waardevolle spullen uit het zicht: Leg waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. Berg spullen van waarde op in een goed beveiligde en verankerde kluis of huur een externe kluis. Registreer waardevolle eigendommen met hun serienummer en/of een foto in de Stop Heling-app.

  4. Voorkom insluiping en inklimming: Berg ladders en vuilnisbakken op zodat inbrekers niet gemakkelijk naar de eerste verdieping kunnen klimmen. Doe je schuur goed op slot, ook als je thuis bent. Installeer een poort met sleutel voor bewoners van de steeg.

  5. Vergroot de zichtbaarheid: Snoei struiken en plaats buitenlampen met een sensor om te voorkomen dat inbrekers zich kunnen verstoppen.

  6. Geef de indruk dat er iemand thuis is: Laat tijdens je afwezigheid een of meer lampen aan, bij voorkeur met een tijdschakelaar. Vergeet de buitenverlichting niet. Vraag buren om de post weg te halen, de plantjes water te geven en af en toe de gordijnen te openen en te sluiten.

  7. Houd contact met buren: Samen zie je meer! Meld verdachte situaties altijd via het alarmnummer 112 en vraag je buren hetzelfde te doen. Overweeg een buurtpreventiegroep op te richten en laat buren weten wanneer je op vakantie gaat.

Wees voorbereid: De vakantietijd betekent dat er veel mensen afwezig zijn en inbrekers vaker hun slag slaan. Door bovenstaande maatregelen te nemen, verklein je de kans op een inbraak aanzienlijk.