Leek scoort goed in onderzoek

Gepubliceerd op: 19 juni

De leefbaarheid in kleinere woonplaatsen en steden in Groningen blijkt iets gunstiger te zijn dan in de grotere woonplaatsen, volgens het eindrapport 'Geluk in een klein hoekje' van Atlas Research, uitgevoerd in opdracht van RegioBank. Dit onderzoek, dat voor de tweede keer is uitgevoerd, biedt inzicht in de leefbaarheid van woonplaatsen met een focus op kleinere plaatsen met 7.000 tot 23.000 inwoners. Nieuw dit jaar is de analyse van het aantal ontmoetingsplekken.

Uit het rapport blijkt dat Haren, Zuidhorn en Leek de leefbaarste kleinere woonplaatsen in Groningen zijn, terwijl Delfzijl, Hoogezand en Musselkanaal de laagste scores behaalden.

Belangrijkste bevindingen:

  • Haren, Zuidhorn, en Leek hebben de hoogste leefbaarheidsscores. Haren scoorde 'uitstekend', Zuidhorn 'zeer goed' en Leek 'goed'.
  • De leefbaarheid in kleinere woonplaatsen is over het algemeen gunstiger dan in grotere woonplaatsen. Dit geldt voor vier van de vijf dimensies van leefbaarheid: minder overlast en gevoel van onveiligheid, hogere sociale samenhang en een gunstigere woningvoorraad.
  • Het aantal ontmoetingsplekken per inwoner is hoger in kleinere woonplaatsen dan in grotere steden, en dit hangt positief samen met de leefbaarheid.
  • Landelijk gezien is het aantal ontmoetingsplekken per inwoner het hoogst in het noorden en in Zeeland.

Het rapport onderstreept dat ontmoetingsplekken, zoals dorpshuizen en multifunctionele accommodaties, een cruciale rol spelen in de sociale samenhang en de leefbaarheid van een buurt. Noraly King, leefbaarheidsexpert bij RegioBank, benadrukt het belang van deze plekken: "Ontmoetingsplekken bevorderen de sociale verbondenheid, het uitwisselen van informatie, het vieren van cultuur en het stimuleren van de lokale economie."

Verbeteringen in leefbaarheid:

  • Oude Pekela, Veendam en Winschoten laten de grootste verbeteringen zien. Veendam werd gekwalificeerd als 'goed', terwijl Winschoten en Oude Pekela 'ruim voldoende' scoorden.

RegioBank erkent het belang van deze bevindingen en zet zich in voor de leefbaarheid in alle Nederlandse regio's. Lokale projecten die ontmoetingsplekken ondersteunen worden door RegioBank gestimuleerd, zoals het opknappen van speeltuinen en het organiseren van dorpsweekenden.

 

Bron: infoleek.nl