Erfgoedmuseum in Leek herdenkt Joodse gemeenschap en slachtoffers van Holocaust
Het voormalige Joodse schooltje in Leek, is omgetoverd tot een erfgoedmuseum dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap en de tragedie van de Holocaust levend houdt. Het museum vertelt het verhaal van de Joden in Leek, beginnend bij het verkrijgen van gelijke burgerrechten in 1796 en hun bijdragen aan de lokale samenleving.
Na het toekennen van gelijke burgerrechten, richtte de Joodse gemeenschap in Leek essentiële religieuze en culturele instellingen op, waaronder een Joodse begraafplaats, een synagoge en een Joodse school. Hier kregen Joodse kinderen les in de Joodse Religie en de Hebreeuwse taal, waardoor ze hun erfgoed konden behouden.
Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, woonden er nog ongeveer negentig Joodse inwoners in Leek. Deze gemeenschap werd echter zwaar getroffen door de Holocaust, waarbij eenenzestig Joden tijdens de oorlog werden vermoord. Het museum in het voormalige schoolgebouw dient als een krachtige herinnering aan deze slachtoffers en belicht hun levens en lotgevallen.
Het erfgoedmuseum in Leek benadrukt het belang van het bewaren van de geschiedenis en het herdenken van degenen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. Door middel van tentoonstellingen en verhalen, brengt het museum de geschiedenis tot leven en biedt het een plek voor herdenking. Het onderstreept het belang van tolerantie en het voorkomen van herhaling van dergelijke tragedie in de toekomst.
Foto: Joodse Monument