Gemeente Westerkwartier strijdt mee voor titel meest toegankelijke gemeente

Gepubliceerd op: 17 juli

De tien gemeenten die nog kans maken op de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland' zijn bekendgemaakt. Westerkwartier behoort tot deze groep, naast onder andere Noordenveld, Eersel, Hardenberg, Hengelo en Rotterdam.

In de eerste ronde van de verkiezing beoordeelden ervaringsdeskundigen de toegankelijkheid van 60% van de Nederlandse gemeenten. De halvefinalisten ontvingen de hoogste beoordelingen voor hun inspanningen op dit gebied.

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het belang van toegankelijkheid onder de aandacht te brengen. Dit is van groot belang aangezien ongeveer 1 op de 5 Nederlanders een beperking heeft en vaak tegen fysieke obstakels en uitsluiting aanloopt. Het VN-verdrag Handicap benadrukt dat iedereen recht heeft op gelijke behandeling en deelname aan de samenleving.

Van 1 tot en met 30 september kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de tien halvefinalisten. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale, waar een vakjury de uiteindelijke winnaar zal kiezen. Om de inwoners te informeren over hun toegankelijkheidsbeleid, voeren de tien gemeenten campagne in hun regio en op de website vng.nl/verkiezing.

 

Foto: Gemeente Westerkwartier